antradienis, sausio 30, 2007

Windows Vista: saugumas, aiškumas, patikimumas

Pagaliau, po penkerių ilgų metų, korporacija Microsoft pristatė savo naująją operacinę sistemą - Windows Vista. Verslo klientams Windows Vista buvo pristatyta dar praėjusių metų Lapkričio 30 dieną, tačiau pasaulinis startas įvyko tik Sausio 30 dieną. Planuojama, kad per keletą pirmų savaičių naujoji OS pasaulio mastu bus išplatinta daugiau kaip 90 milijonų kopijų. Skirtingai nei jau esama Windows XP, Windows Vista yra daugiau orientuota į atskiras pirkėjų grupes: verslo atstovai, didelės korporacijos ir namų vartotojai. Kiekvienai šių vartotojų grupių – atskira Windows Vista versija su skirtingomis funkcijomis bei kainomis.

Pirmąkart žvelgiant į Windows Vista pastebėsite, jog sistema tapo dailesnė: stikliniai langų kraštai, pakitęs „pradžios“ mygtukas, papildoma užduočių juosta ekrano dešinėje. Ir visa tai – ne vien akim paganyti. Galima aiškiai matyt, kur keliauja kiekviena sumažinama programa, kokį veiksmą atliksite tempdami programos rinkmenas iš vienos vietos į kitą. Langų kraštų šešėliai sustiprins erdvės pojūtį bei leis lengvai atskirti – kuri programa dirba fone, o kuri yra aktyvi. Visatai užtikrina naujoji „Aero Glass“ sąsaja.

Žinoma, pagrindiniai sistemos pakitimai – ne padaugėjęs „blizgučių“ skaičius (kurių nematys silpnesnius kompiuterius turintys vartotojai), o pakeitimai Windows operacinės sistemos programiniame kode. Pagrindinis akcentas kuriant šią operacinę sistema buvo saugumo užtikrinimas. Taigi, nuo šiol – visos programos, net prisijungus administratoriaus teisėmis, bus vykdomos ribotomis teisėmis, taip užtikrinant, kad nepageidaujamos programos (virusai, šnipinėjimo programos, Trojos arkliai), negalės keisti sisteminių rinkmenų ką nors įrašyti ar trinti be jūsų žinios. Taip pat sustiprinta diegiamų tvarkyklių priežiūra. O populiariausios naršyklės Internet Explorer 7 (o vėliau ir Firefox) privalės dirbti dar saugesniu rėžimu, kuris kiekvieno paleidimo metu sukuria virtualią aplinką, kuri darbo pabaigoje panaikinama. Taigi – virusai užkrės tik virtualią aplinką, o jums uždarius programą – jie bus ištrinti. 64 bitų operacinė sistema turės taip pat papildomą operacinės sistemos branduolio apsaugą.

Vartotojai taip pat apsidžiaugs naujomis paieškos galimybėmis: visos rinkmenos esančios jūsų kompiuteryje bus automatiškai indeksuojamos, todėl norint ką nors surasti užteks pradėti rašyti užklausą, o apačioje bus akimirksniu pateikiami rezultatai. Kalbant apie operacinės sistemos veikimą: jei jūsų kompiuteris atitinka rekomenduojamus reikalavimus, operacinė sistema suksis daug greičiau nei Windows XP. Taip pat pastebėsite, kad sistemos įkrova tapo daug greitesnė, o sistemos diegimas – daug trumpesnis. Papildomai reiktų pastebėti, kad buvo visiškai perdarytas sistemos įdiegimo mechanizmas, kuris tapo paprastesnis ir diegiant reikalaus tik kelių paprastų žingsnelių.

Windows Vista Business/Enterprise (Windows Vista versija skirta verslo atstovams) – pirmoji Windows šeimos operacinė sistema skirta išimtinai verslui. Pagrindiniai skirtumai nuo versijos skirtos namų vartotojams yra šie: galimybė jungtis prie didelių domeno tipo tinklų, tinklo serverių. Automatinis atsarginių kopijų darymas, šifruojama failų sistema, nutolusio kompiuterio valdymo galimybė. Galimybė gauti faksą tiesiai į kompiuterį bei skanuoti dokumentus. Windows Vista Enterprise turi visas minėtas funkcijas, tačiau papildomai palaiko viso kietojo disko šifravimo galimybę.

Windows Vista Home/Home Premium (Windows Vista versija skirta namų vartotojams) – neturi aukščiau minėtų savybių, tačiau gali pasigirti „Media Center“, kurio dėka galima įrašinėti norimas TV laidas (jei jūsų kompiuteris palaiko tokią galimybę), aukštos kokybės skaitmeninės televizijos palaikymas, o taip pat programa – skirta DVD filmų kūrimui, suderinamumą su žaidimų konsole Xbox 360.


Tai tiek pradžiai:) O kol kas - reik dirbti toliau su Windows Vista tinklapiu:)

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Taip, tikriausiai todel

Anonimiškas rašė...

We sale online generic valium online. Buy valium now! http://osdir.com/ml/scsi/2003-11/msg00063.html buy valium. The good quality.