ketvirtadienis, gegužės 04, 2006

Patvirtintas OpenDocument

OpenDocument Formato Aljansas (The OpenDocument Format Alliance) pagaliau švenčia pirmą reikšmingą pergalę - Tarptautinė Standartų Organizacija (ISO) patvirtino OpenDocument formatą kaip oficialiai pripažįstama, taip užbaigdama du metus besitęsusias derybas. Jei šiek tiek prisimintume istoriją, tai 2004 metų gegužę kompanija OASIS paragino Europos Komisiją skirti jiems ISO standartą, kad įsivyrautų bendras dokumento formatas visam pasauliui.


OpenDocument Formato Aljansas tiki, kad tai - padės šiam formatui plisti ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Pagal Europos Sąjungos direktyvas, ISO standartas yra visuotinai pripažįstamas visose ES narėse. Kaip teigia aljanso direktorius Mario Marcich "Nėra jokių abejonių, kad šis palaikymas pasitarnaus kaip tramplynas ODF plitimui pasaulyje. Tuo pat metu, tai reprezentuoja atskaitos tašką ODF Aljansui, kuris vis auga dienomis". Reiktų pastebėti, kad per pastaruosius du metus, aljanso sudėtis padidėjo nuo 38 narių iki 150. Vienas iš prioritetinių aljanso tikslų - pasiekti, kad OpenDocument būtų naudojamas visose valstybinėse įmonėse, o vėliau - nuo to pereiti ir prie paprastų vartotojų.

Žinoma, kad ir kvailiui aišku, jog tokia ODF Aljanso sėkmė - labai nepatinka kompanijai Microsoft, kurios leidžiama raštinės programinė įranga Microsoft Office yra vienintelė, nesuprantanti OpenDocument formato. Su šiuo formatu puikiai susitvarko OpenOffice raštinės programinė įranga, bei Koffice.

Nors šį formatą palaiko tokios gigantės kaip IBM, SUN - Microsoft teigia, jog netrukdys OpenDocument plitimui, tačiau sieks, kad jos sukurtas formatas XML būtų laikomas pasauliniu standartu.