antradienis, balandžio 25, 2006

Microsoft kova su piratais

Verslo programinės įrangos (Business Software Alliance) nesenai paskaičiavo, kad pasaulyje 35 procentai PC programinės įrangos yra nelegali. Ir jeigu - piratavimas per ateinančius 4 metus sumažėtų bent 10 procentų, tai pasaulyje būtų sukurta 2,4 milijonai naujų darbo vietų, bei globali ekonomika sulauktų 400 milijonų JAV dolerių augimo.

Kaip pabrėžia kompanija Microsoft - naudodami nelegalią programinę įrangą, laiku negausite visų reikiamų atnaujinimų, todėl padidėja tikimybė pasigauti virusą, Trojos arklį ar tiesiog prarasti visus duomenis. Taip pat, kompanija pranešė, jog žada plėsti kovą su piratine programine įranga pradėdama Autentiškos programinės įrangos iniciatyvą (Genuine Software Initiative). Pirmiausiai žadama išplėsti iki šiol naudotą Windows Genuine (kuris Microsoft tinklapyje prieš atsisiunčiant failą tikrindavo jūsų Windows legalumą) iki tokio lygio, kad vartotojai besinaudojantys piratinėmis OS gautų perspėjimus, kad naudojasi nelegalia programine įranga. Pats pranešimas kartas nuo karto pasirodys Windows darbalaukyje, tikriausiai kaip "XP balionėlis".

Kol kas tokie "triukai" vyksta tik gyventojams gyvenantiems vakarų Europoje, Amerikoje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje ir panašiose - aukšto išsivystimo šalyse. Vėliau žadama visa tai perkelti ir į Rytų Europos šalis.

Vasara, turėtų pasirodyti panašus dalykas ir Microsoft Office sistemai. Greičiausiai su piratine Office versija nebebus galima rinkti teksto, o renkant bet ką, dokumente išvysime - "prašome įsigyti legalią versiją".