penktadienis, lapkričio 10, 2006

Windows Vista aktyvacijos pasikeitimai

Taigi, su pasirodžiusia Windows Vista Business bei Enterprise versija, kompiuterių administratorių laukia nedidelis siurprizas - Aktyvacija nr. 2! (Volume Activation 2.0). Šis dalykėlis pasunkins gyvenimą ne tik kompiuterių piratams, tačiau ir kompiuterinių sistemų administratoriams.

Ir žinoma, visai tai vyko slapta, nes antra Volume Activation programos versija buvo slapstoma iki pat Windows Vista pristatymo gamybai.

Senesnė Windows aktyvacija veikė tokiu principu, jog įdiegiant sistemą aktyvaciją galima atidėti, o sistemai užtenka teisingo serijinio rakto. Vėliau, sistemai susisiekus su Microsoft serveriais, buvo tikrinamas raktų legalumas, tačiau net radus neteisėtą raktą, sistema neužsiblokuodavo, o tiesiog primindavo apie tai.

Tačiau Microsoft nusprendė visą tai pakeisti. Juk kiekvienas žino, kad didžioji dalis piratinių raktų yra "Volume License", o dar kitaip - serijiniai raktai skirti korporacijomis, kur administratorius įdieginėją sistemą ne į vieną ir ne į du kompiuterius, o dažniausiai net ir ne į kelis šimtus, o dar daugiau.

Taigi, nuo šiol, Vista sistemos administratorius turi du pasirinkimus - daugkartinės aktyvacijos raktai MAK (Multiple Activation key) arba raktų valdymo servisas KMS (Key Management Service).

Naudojantis MAK metodu, galima aktyvuoti individualius kompiuterius ar jų grupes pasinaudojant Internetu ar telefonu. Kiekvienąkart išnaudojus aktyvavimo limitą, reikės skambintis su Microsoft ir prašyti limito padidinimo. Taigi, tarkim korporacija įsigyja 100 licenzijų, tarkim MAK metodas leidžia kiekvieną kompiuterį aktyvuoti du kartus, taigi - maksimalus aktyvacijų kiekis 200, po to reikia prašyti papildomos kvotos. Tarkim, piktavalis administratorius aktyvavo visus 100 kompiuterių, o vėliau - pasidalino Windows Vista instaliaciniu disku bei serijiniu raktu, tačiau tik 100 piktavalių galės tuo pasinaudoti, kol galiausiai nelegalus plitimas bus sustabdytas:) (Skirtingai nei XP sistemose, kur jis būtų plitęs toliau).

MAK aktyvacija Internetu taip pat išskiriama į dvi dalis - proxy ir nepriklausomą. Pasinaudojant proxy metodu, galima vienu metu atnaujinti daugelį kompiuterių, pasinaudojant tuo pačiu, vienkartiniu prisijungimu. Nepriklausomu metodu, kiekvienas kompiuteris aktyvuojamas atskirai.

Aktyvacija KMS metodu išsiskiria tuo, jog tik vienas kompiuteris turi paleistą KMS, o visi likę kompiuteriai (įdiegti pasinaudojant KMS raktais) susijungia su šiuo kompiuteriu ir taip yra aktyvuojami. Siekiant apsisaugoti nuo to, kad Windows Vista su pagrindiniu KMS raktu, nebūtų įdiegta namuose, KMS kas 180 dienų turi atnaujinti savo aktyvaciją. Ir jai to padaryti nepavyksta - Windows Vista praranda dalį savo funkcijų. Kiekvienas KMS raktas gali būti panaudotas 10 kartų, po 10 kartų - skambinamės Microsoft kompanijai.

Šiokios tokios pastabėlės, KMS gali įsigyti tik kompanijos, kurios įsigyja ne mažiau kaip 25 Windows Vista licenzijas, o klonavus kompiuterį su Windows Vista MAK raktu, reikės iš naujo aktyvuotis. Kol kas antrą aktyvacijos versiją turės tik "Windows Vista" bei "Longhorn Server".

Taigi, iš vienos pusės sustiprinta kova su piratavimu, o iš kitos pusės - administratorių darbas taps daug sunkesnis.

Pagal: APC Magazine

Komentarų nėra: