ketvirtadienis, spalio 19, 2006

Pasirodė Internet Explorer 7

Kaip ir buvo žadėta, vakar JAV, šiandien Lietuvoje, ankščiau nei Mozilla Firefox 2, pasirodė Internet Explorer 7 versija. Taigi, dabar galime apibendrinti kas pasikeitė ir kas atsirado naujo?

Naršyklė tapo suderinama su kortelėmis (tabsais), kurias galite susirūšiuoti jums patinkančia tvarka tampant iš vienos vietos į kitą. Taip pat atsirado mygtukas išdėstantis visas korteles ekrane vienu metu, bet nelabai įsivaizduoju kam to praktiškai reikia? Atsidarius 100 tinklapių ir siekiant peršokti prie reikiamo? Gal:)

Grįžtant prie vartotojo sąsajos, tai valdantieji mygtukai prisitaikė Windows Vista stiliui, todėl priekyje liko tik "atgal" bei "pirmyn" klavišai, o "atnaujinti" ir "stabdyti" atsirado adreso juostos pabaigoje. Gal vieniems taip ir patogu, o kitiems - ne, bet būtų šaunų, jei juos būtų galime susidėlioti taip, kaip pačiam to norisi.

Taip pat naršyklė tapo suderinama su RSS naujienomis. Atsirado puikiai veikiantis tinklapio padidinimas, paieškos langelis, patogesnis tinklapio spausdinimas ir t.t.

Perėjus nuo Firefox 2 RC3 pirmiausiai pastebėjau tokius skirtumus: trūksta patogesnio slaptažodžių įsiminimo funkcijos, gmail pašto tikrinimo priedo, bet labiausiai - reklamas blokuojančio priedo! Paieškos langas (Ctrl+F) toks pats kaip ir IE6 (tiesa pasinaudojant priedu galima pasidaryti tokį patį kaip ir FF). Žinoma, man labai patiko patinkančių (Favorite) tinklapių tvarkymas. Norėdami pridėti naują, spaudžiate žvaigždutę su pliusu, o pasirinkti - paprastą žvaigždutę. Tikrai 2 kartus patogiau nei Firefox žymos (bookmarks).

Tinklapių atidarymo greitis lyginant su FF, mano akimis toks pats. Tiesa IE7 daug greičiau startuoja bei nėra jokio sulėtėjimo padidinant ar sumažinant naršyklę (kokį turi FF, jei yra atidaryta daug tinklapių ir dirbama kuris laikas). Atidarius tuos pačius tris tinklapius IE7 valgė 23 MB, o Firefox 2 RC3 beveik dvigubai daugiau.


Kas dėl saugumo - atidarius keliolika "crack" tinklapių, įvedus žodžio "crack" paiešką Google tinklapyje neiššoko nei vienas nepageidaujamas langas su reklama:) Antivirusas avast! tylėjo vartant šiuos tinklapius toliau. Galiu reziumuoti - naršyklės tapo saugesnė, todėl bent jau kurį laiką paleisdami naršyklę po daugybės porno, crack ir t.t. tinklapių aplankymo nerasite krūvos naujų įrankių juostų (aka toolbarų).


Žemiau pateiksiu kelis paveiksliukus akims paganyti, o rašant galutinį pažymį - pastatyčiau 8, o Firefox naršyklei įrašyčiau 8,5, na gal 9:) Taigi - IE7 tikria neprasta, bet dar yra kur ją tobulinti.

Tiesa, keliant paveiksliukus bloge, tekstas labai išsikraipydavo naudojant IE7, bet čia greičiau pačio blogger bėda, o ne IE7, nes jis dar kaip ir BETA (kaip ir viskas, ką daro Google).

Spausdinimo peržiūra

Padidinus tinklapį 400 kartų.

Komentarų nėra: