pirmadienis, rugsėjo 18, 2006

Mintimis valdomi rankų protezai

Claudia Mitchell prarado ranką motociklo avarijoje prieš kurį laiką ir yra pirmoji moteris, kuriai yra pritaikytas mintimis valdomas rankos protezas. Kitais žodžiais tariant, ji gali valdyti robotizuotą ranką tiesiog galvodama apie tai. Šią ranką sukūrė Realibitacijos Institutas Čikagoje, projektą finansavo DARPA (Defese Advanced Research Projects Agency). Pirmasis moters darbas nauja ranka - ji nusilupo bananą.

Šiaip ar taip - nereikia įsivaizduoti, kad yra atliekamas vienoks ar kitoks minčių skaitymas. Prie rankos nervų yra prijungti elektrodai, kuriais perduodami nervų impulsai atsirandantys dėl krūtinės ląstos raumenų judesių.

Tokia technologija turi ir savų minusų - kiekviena ranka turi būti suprojektuota individualiai kiekvienam pacientui, tačiau - tai didelis žingsnis pirmyn po 20 metų trukusių tyrimų. Po kelerių metų tikimasi, jog pavyks padaryti taip, kad pacientas galėtų jausti tiek dirbtinę ranką, tiek tai, ką ji liečia.

Be merginos šią ranką turi dar 3 pacientai. Planuojama tokiomis rankomis aprūpinti kareivius, nukentėjusius Afganistane bei Irake.

Pagal: WashingtonPost

Komentarų nėra: