trečiadienis, balandžio 12, 2006

Google startas Kinijoje

Šį trečiadienio rytą paieškos gigantas Google paskelbė, kad jis pasielgė teisingai, patenkinęs Kinijos valdžios reikalavimus dėl cenzūros. Toks komentaras pasigirdo iš Eric'o Schmidts'o per spaudos konferenciją Kinijoje, kurios metu buvo pristatytas Google prekinis ženklas Kinijoje, bei naujasis tyrimų centras Beidžine. Naujasis prekybinis ženklas bus "Gu Ge", kas kiniškai reiškia "slėnio giesmė". Pavadinimas buvo pasirinktas laikantis senovės kinų tradicijų. O tyrimų centre įsikurs apie 150 darbuotojų. Planuojama, kad šis skaičius padidės iki 1000.

The new research center will employ 150 by the middle of this year and eventually thousands, Google said. While based in China, employees will be tasked with worldwide projects. The company said it is moving quickly to hire individuals as Chinese universities begin to graduate a large number of proficient programmers.

Paieškos gigantas buvo aršiai kritikuojamas Sausio mėnesį, kai paleido kinietiškąjį Google variantą. Paieškos susijusios su žmonių teisėmis, Tibetu, Dalai Lama, demokratija ir panašiai yra peradresuojamos į Kinijos vyriausybės tinklapį.

Google gynė savo pozicijas teigdama, jog nesutikusi su Kinijos vyriausybe ji negalėtų tinkamai atstovauti 111 milijonų Kinijos gyventojų, kurie sudaro didžiausią dalį Interneto vartotojų po JAV. Schmidt'as taip pat pabrežė, jog būtų arogantiška nurodinėti Kinijos vyriausybei ką ir kaip daryti, vis gi - pabrėžė, jog tokia diskusija galima ateityje.

Be Kinijos Google taip pat cenzuruoja Vokietijos piliečių užklausas susijusias su nacizmo skatinimu.